Dnes již není žádný velký problém přidávat do výroby granulí čerstvé (syrové) maso – tedy budeme-li se bavit o granulích extrudovaných.
Jak takový proces probíhá?
Maso je potřeba nejprve pomlít, aby mělo vhodnou strukturu pro dobré zamíchání se zbytkem surovin ze složení. Když má maso ideální konzistenci, dojde ke smíchání se sypkou směsí, tak aby vzniklo homogenní těsto, které následně prochází přes extrudér. Samotná extruze je proces, kdy za pomoci vysoké teploty, tlaku a krátkého času dochází k výrobě granulí tak, jak je známe dnes. Díky zmiňované teplotě a tlaku dochází ke zlepšení stravitelnosti krmiva, a také k tepelnému ošetření, což je velmi důležitý krok z hlediska kvality a mikrobiální nezávadnosti (obzvláště ve chvíli, pokud je řeč o granulích s čerstvým/ syrovým masem). A ne, nemusíte se bát (často diskutovaného) ničení živin (díky použité teplotě a tlaku) - pokud by tomu tak opravdu mělo být, tak na krmivu zvířata moc dlouho nepřežijí a chřadnou. Což se neděje. :)
Na přídavek čerstvého masa do granulí jsou rozdílné názory, někteří jej hodnotí jako benefit, jiní si naopak myslí, že jde o marketingový tah a snahu výrobce ušetřit/ oklamat zákazníka. A to z toho důvodu, že čerstvé maso obsahuje i dost vysoký podíl vody. Voda v surovině nevadí, ba naopak. Při extruzi je přídavek vody běžný a tato pochází rovnou ze suroviny, což rozhodně není na škodu.
Z mého pohledu je tedy čerstvé maso výbornou surovinou, která dokáže zvýšit kvalitu krmiva (snížit obsah popelovin v krmivu, zvýšit chutnost krmiva, dodat živiny v jejich přirozené formě = nepozměněné žádným jiným předstupněm zpracování). Jen nehodnotím až tak jeho obsah (zda je % vysoké či nízké), ale spíš pak koukám na analytické složky jako takové.
Nyní jsme si řekli, že je možné zapracovat čerstvé/ syrové maso do extrudovaných granulí. Ale jak je tomu u granulí lisovaných za studena?
Toto je otázka, nad kterou jsem se dříve často zamýšlela a na základě zkušeností z výrobního procesu (konkrétně tedy extruze + granulace) jsem došla k závěru, že maso bude muset být před finálním zpracováním do granulí pravděpodobně předsušeno, jelikož jinak by nebylo možné garantovat tak dlouhou dobu trvanlivosti (3 měsíce a více). Mým odůvodněním pro tuto úvahu je to, že pokud si představím úpravu syrového masa při teplotě cca do 60°C, tak pokrm moc dlouho „fresh“ nevydrží a s granulemi to musí být obdobné. Navíc kromě rychlého kažení by bylo u granulí s čerstvým masem a nízkou teplotou zpracování vysoké riziko přítomnosti různých patogenů, např. salmonely (pro její zničení je nezbytná tepelná úprava), která není nebezpečná pouze pro naše mazlíčky, ale i pro nás.
Vedle nemožnosti zapracovat čerstvé maso do lisovaných granulí, bývá často jejich limitem též energetická hodnota krmiva, která je často omezená (díky nemožnosti nanášet tuky na povrch granulí) a pohybuje se spíše v hodnotách odpovídajících krmivům „light“. Proto je možné, že některá štěňata, aktivnější či hůře krmitelní jedinci na granulích lisovaných za studena nebudou moci přibrat a budou stále v hubenější kondici.
Poznámka na závěr: Ať se jedná o jakýkoli způsob výroby (např. i doma připravované krmivo), je potřeba volit krmivo takové, které bude bezpečné, bude sedět a bude plnit potřebné živinové požadavky.
O autorce

Ing. Adéla Palacká
Již od dětství snila o tom, že bude pomáhat zvířatům, po dostudování gymnázia nastoupila na ČZU v Praze, kde r. 2014 úspěšně zakončila magisterské studium (obor výživa a dietetika zvířat). V roce 2015 – 2022 působila na pozici výživového specialisty pro psy a kočky ve firmě Dibaq a.s. Během praxe si rozšířila vzdělání o výživu psů, výživu koček a klinickou výživu pod Academy of Natural Health Sciences Training center v New Yearsey. A nyní se snaží si své sny plnit, jako nezávislý výživový poradce pro psy a kočky. Více o autorce...