Potravinová alergie není tak častá – z celkového % alergických reakcí, je reakce na potraviny zastoupena cca z 10%. Zbytek alergických reakcí, je alergimi na prostředí. Příznaky potravinové alergie se nejčastěji objevují na kůži (ve slabinách, meziprstí, okolí uší a zvukovodu). Postižená místa jsou zarudlá, svědivá, mohou se na nich vyskytovat stroupky i místa se sekundární infekcí, která vznikla díky intenzivnímu drbání.
Potravinová intolerance se v porovnání s potravinovou alergií vyskytuje častěji. Často se projevuje trávicími obtížemi (průjem a zvracení). V případě, že není potravinová intolerance řešena, mohou se z akutních obtíží stát obtíže chronické.
U obou případů (potravinová alergie i intolerance) je vhodné odstranit problematické suroviny z krmiva, kdy nejúčinnější cestou bývá eliminační dieta.
Potravinové alergie a intolerance
Ing. Adéla Palacká
Krmíte granulemi a i přesto si občas pokládáte otázku, jaký produkt vybrat? Podle čeho volit? Lámete si hlavu nad tím, zda krmíte Vašeho chlupáče správně? Dokážete posoudit, zda není obézní a nebo naopak hubený? Pokud jste alespoň na jednu otázku odpověděli „ANO“, troufám si říci, že kniha „To je žráádlo … aneb co do misky nasypat“ je tím pravým právě pro Vás.