Stejně jako u lidí, tak i u domácích mazlíčků se rakovina vyskytuje stále častěji, vyšší čísla jsou způsobena nejen zvýšeným výskytem, ale i díky lepší diagnostice. Podle dat Evropské federace asociací veterinárních lékařů malých zvířat (WSAVA) je dohadováno, že na rakovinu umírá kolem 35% jedinců (psů i koček). Příčiny vzniku jsou různé a ovlivňuje je spousta faktorů - od genetické predispozice přes životní styl, typ krmiva, podmínky prostředí aj.
Mezi nejčastější příznaky, které bývají pozorovány patří: výskyt abnormálních boulí kdekoli po tělě (tyto boule přetrvávají, případně se zvětšují), otevřené vředovité rány (i přes léčbu se nehojí), ztráta chuti k jídlu, obtížný příjem krmiva (polykání), hubnutí (výrazné), trvalé kulhání či ztuhlost, ztráta jiskry v oku, snížená ochta k pohybu, obtíže s vyprazdňováním aj. Všechny výše zmiňované příznaky jsou pádným důvodem, proč vyhledat veterinárního lékaře a nechat zvíře důkladně vyšetřit.
V případě potvrzení rakoviny je potřeba dbát pokynů veterinárního lékaře a zároveň zvířeti zajistit dostatečný příjem energie (tedy odpovídající velikost krmné dávky, kterou je vhodné rozdělit do několika menších porcí za den). V případě, že by se u zvířete objevil kalorický deficit a začalo by hubnout, nemohou být optimalizovány přirozené schopnosti těla bojovat s rakovinou. Tzn. je velmi důležité, aby jedinec postižený rakovinou přijimal nejen vysoce kvalitní krmivo, ale zároveň potřebuje i krmivo chutné. Jako vhodný se jeví i přídavek některých doplňkových surovin (houby, lososový olej aj.).
Rakovina
Ing. Adéla Palacká
Krmíte granulemi a i přesto si občas pokládáte otázku, jaký produkt vybrat? Podle čeho volit? Lámete si hlavu nad tím, zda krmíte Vašeho chlupáče správně? Dokážete posoudit, zda není obézní a nebo naopak hubený? Pokud jste alespoň na jednu otázku odpověděli „ANO“, troufám si říci, že kniha „To je žráádlo … aneb co do misky nasypat“ je tím pravým právě pro Vás.